Witajcie!

Życzę wszystkim długiego i przyjemnego ucztowania przy rodzinnym stole!

27 czerwca 2010

Tagliatelle ze świeżym groszkiem

To nasz niedzielny obiad z zeszłego tygodnia.. poprostu bomba! Przepraszam, że sama zachwalam swoje obiady, ale na tym blogu inni pożeracze moich obiadów głosu nie mają! Tym razem, to jednak mój mężuś zrobił tagliatelle, czyli jajeczne tasiemki.. oczywiście bez porównania z tymi kupnymi! Ja zrobiłam sos. Efekt znakomity!
Składniki na 4 porcje:
  • 400 g tagliatelle (makaron jajeczny), patrz: przepisy podstawowe
  • 400 g świeżego zielonego groszku
  • 1 mała cebulka
  • 100 g boczku wędzonego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • parmiggiano do posypania
Groszek gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Ja zazwyczaj zostawiam wodę z groszku i gotuję w niej jeszcze makaron. Na dużej patelni podsmażamy na oliwie cebulkę i drobno pokrojony boczek. Kiedy cebulka będzie złota, a boczek chrupiący, wrzucamy na patelnię groszek. Podsamażamy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Na koniec podlewamy jeszcze oliwą, tak, aby było jej sporo, żeby mogła później dobrze "otulić" makaron (żeby makaron nie był suchy).

Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Uwaga! Makaron jajeczny gotuje się szybko! Taki robiony ręcznie gotuje się około 3 minut, kupowany około 6 minut. Wyjmujemy makaron łyżką cedzakową i przekładamy na patelnię. Mieszamy z sosem i podajemy na talerze. Posypujemy parmezanem!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz