Witajcie!

Życzę wszystkim długiego i przyjemnego ucztowania przy rodzinnym stole!

21 czerwca 2010

Risotto z serem gorgonzola

Ostatnio zrobiłam kilka dań z wersji "goronzola".. chyba dlatego, że po zakupieniu większego kawałka chciałam go wykorzystać na różne sposoby! Zdaję sobie sprawę, że ser ten nie należy do "lighowych", ale coż.. smak robi swoje i czasem trzeba sobie pozwolić na większą ilość kalorii!

Na zdjęciu prezentuje się skromnie, w ustach znacznie lepiej!! Bardzo proste i szybkie, jak to zazwyczaj u mnie bywa, a jednak wyjątkowe i smaczne! Spróbujcie sami!
Składniki na 4 porcje:
  • 1 cebula
  • 120 g sera gorgonzola
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 400 g ryżu
  • oliwa z oliwek
Dodatki włoskie:
  • białe wino wytrawne
  • parmezan do posypania
Cebulkę drobno siekamy i  podsmażamy na dużej patelni z niewielką ilością oliwy. Kiedy nabierze złotego koloru, wsypujemy na patelnię ryż. Gdyby ktoś miał wątpliwości, ryż ma być surowy, nie ugotowany! Czekamy chwilę, aż ryż zrobi się przeźroczysty, po czym dolewamy odrobiny białego wina. Czekamy aż alkohol odparuje i podlewamy ryż bulionem warzywnym. Przyznaję się, że zazwyczaj jest to u mnie zwykła woda z kostką rosołową Knorr. Bulionu ma być zawsze tyle, aby lekko przykrywał ryż. Gotujemy ryż tak długo, jak to podaje nam opakowanie podlewając od czasu do czasu bulionem. Na końcu gotowania dodajemy ser gorgonzola pokrojony na mniejsze kawałki i mieszamy, aż się zupełnie rozpuści.

Podajemy na talerze i posypujemy, jak kto chce, świeżo startym parmezanem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ta strona rzeczywiście wciąga :) Lubię tego typu potrawy. Kuchnia włoska jest super!
    Serdecznie Cię pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń