Witajcie!

Życzę wszystkim długiego i przyjemnego ucztowania przy rodzinnym stole!

15 czerwca 2010

Gnocchi z serem gorgonzola

Och i ach! Jak ja to danie uwielbiam! Przypomina mi się pewna kolacja w Brukseli alla francese! Parę lat temu gościła nas tam pewna rodzina, która miała bardzo ciekawą mieszankę narodową: on Francuz, ona Hiszpanka (a może i na odwrót?), mieszkają w Belgii wraz z chyba 7 dzieci. W domu mówią po francusku, hiszpańsku, włosku, flamandzku, niemiecku (bo mama jest tłumaczką niemieckiego) i angielski oczywiście też znają. Coś niesamowitego, istne zoo! Mama do jednego dziecka zwracała się w jednym języku, a do innego w drugim! Tam też na kolację zaserwowano gnocchi z sosem serowym oraz pieczoną wielką rybę! Do dziś próbuję odtworzyć tamten smak! ..miodzio!
Składniki na 4 porcje:
  • 1 porcja gnocchi ziemniaczane (patrz przepisy podstawowe)
  • 120 g sera gorgonzola (pleśniowy)
  • 100 ml śmietanki do gotowania
Ser rozpuszczamy na patelni razem ze śmietanką. Jeżeli wychodzi zbyt gęsty, należy dolać trochę mleka. Odcedzone gnocchi przekładamy na patelnię z sosem, mieszamy i rozkładamy na talerze. Uwielbiam takie proste i smaczne dania!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz