Witajcie!

Życzę wszystkim długiego i przyjemnego ucztowania przy rodzinnym stole!

13 kwietnia 2011

Pizza bianca, focaccia klasyczna

Chciałam podzielić się z wami wynalazkiem, który podbił serca wielu Włochów, a także "niektórych" Polaków.. hehe! Niezwykle smaczna i praktyczna przekąska, którą można sobie wziąć w podróż albo do pracy, zjeść o każdej porze dnia.. oczywiście nic nie zastąpi tej pizzy zaraz po wyjęciu z piekarnika.. superchrrupiąca i jeszcze ciepła! Ma świeży posmak rozmarynu, ale można ją przygotować na swój sposób.. po prostu z solą, lub z pomidorkami cherry, oliwkami albo z cukinią.. mmm!
Przepis znalazłam na blogu www.croce-delizia.blogspot.com który zainspirował mnie już samą swoją nazwą: "cierpienie i przyjemność". Już od dawna szukałam dobrego przepisu na pizze białą, próbowałam odtworzyć taką, którą jadłam we Włoszech na wakacjach.. no i udało się! Muszę wam powiedzieć, że taką pizzę we Włoszech zjada się w biegu na mieście, tak jak u nas obważanki (w Krakowie) czy drożdżówki lub słone paluszki :) Czasem kupuje się taką pizzę i serwuje się ją w domu jako przystawkę, w połączeniu z jakimś prosciutto albo salami, lub tak po prostu kroi się ją na kawałki, żeby była dodatkiem do salsy czy innych przekąsek. Oto przed wami pizza bianca!


Składniki na 1 dużą blachę 30x30cm:
  • 500 g mąki (można dać pół mąki T450 i pół T750)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody (można dać troszkę więcej, tak żeby można było wszystko wymieszać widelcem)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 g soli
Do tego przygotowuje się solankę:
  • 65 g wody letniej
  • 65 g oliwy z oliwek
  • 10 g soli (można dać mniej, np. 1 łyżkę)
Wymieszać solankę w zamkniętym słoiczku aż połączy się wszystko, stanie się zielonkawym kremem (energicznie wstrząsać przez około 10 minut).
 
1. Wymieszać widelcem w misce mąkę, oliwę z oliwek, drożdże rozpuszczone w wodzie i sól, bez zagniatania, tylko tak, żeby wszystko połączyć. Posmarować wierzch oliwą z oliwek, przykryć miskę ściereczką i zostawić na 10 minut.

2. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, posmarować oliwą z oliwek, przełożyć ciasto, które będzie już troszkę pulchniejsze, i znów delikatnie posmarować wierzch oliwą z oliwek. Zostawić znów na 10 minut.

3. Delikatnie, końcówkami palców rozprowadzić ciasto po całej blaszce, zaczynając od środka, uważając żeby rozgnieść jak najmniej tworzących się pęcherzyków powietrza. Zostawić na 20 minut.

4. Końcówkami palców należy teraz zrobić wiele dziurek na całej powierzchni pizzy, jak najwięcej. Wymieszać jeszcze raz solankę i rozlać ją po całej powierzchni pizzy wypełniając wszystkie dziurki. Będzie się wam wydawało zbyt dużo, ale tak nie jest, to dzięki temu pizza będzie mięciutka :) Zostawić na 20 minut.

5. Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Teraz można dodać swoje ulubione dodatki, czyli np. posypać pizzę rozmarynem, powciskać w nią oliwki lub połówki pomidorków cherry itp. Piec przez 25-30 minut, aż pizza nabierze złotego koloru. Przed podaniem można podgrzać ją jeszcze na funkcji "gril".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz