Witajcie!

Życzę wszystkim długiego i przyjemnego ucztowania przy rodzinnym stole!

4 października 2010

Penne z pieczarkami

Oto bardzo proste, tradycyjne i smaczne danie z pieczarkami. Z pewnością wielu z was już je zna, ale dla dopełnienia mojego menu makaronowego, musiałam je zrobić! Niezastąpionym dodatkiem tego dania jest parmezan, zaś całość należy podować z odrobiną czerwonego wina.
Składniki na 4 porcje:
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • śmietanka do gotowania (250 ml) 
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • parmezan do posypania
  • 500 g makaronu penne
Na dużej patelni podsmażamy chwilkę drobno posiekaną cebulkę z oliwą. Pieczarki myjemy, kroimy jak nam się podoba i wrzucamy na patelnię. Smażymy je na dość dużym ogniu i bez przykrycia. Woda z pieczarek powinna odparować. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, solimy i pieprzymy do smaku. Na samym końcu dodajemy śmietankę i gotujemy 1 minutę.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu, przekładamy makaron na patelnię i mieszamy z sosem. Serwujemy na talerze i posypujemy parmezanem. Życzymy wszystkim smaczego!

2 komentarze:

  1. Przepadam za penne. Ale już trochę zpowszedniało tylko z sosami pomidorowymi w różnych wersjach. Dlatego chętnie skorzystam z powyższego przepisu. Wielkie dziekuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proste bardzo szybkie danie zwłaszcza po pracy.

    OdpowiedzUsuń