Witajcie!

Życzę wszystkim długiego i przyjemnego ucztowania przy rodzinnym stole!

10 maja 2010

Margherita

Co tu dużo mówić.. njaważniejszy jest tu sos pomidorowy, a raczej jego ilość, oraz dobrze dobrany ser!!
Składniki:
  • porcja ciasta na pizzę (przepis podstawowy)
  • sos pomidorowy (w przepisie podstawowym)
  • ser mozzarella
  • oliwa z oliwek
Na rozwałkowane ciasto wylewamy sos pomidorowy. Musi być go sporo, tzn. nie za dużo, żeby ciasto się  nie rozmiękło pod jego ciężarem, i nie za mało, tak żeby nie trzeba było potem dodawać ketchupu!! Ketchup we włoskiej pizzy należy wybić sobie z głowy, jest wykluczony!

Tak przygotowaną bazę pieczemy w piekarniku w jak najwyższej temperaturze, czyli 240-300' C.

Kiedy ciasto jest już chrupiące, polewamy je lekko oliwą z oliwek i dodajemy dużą ilość sera. Wkładamy do piekarnika aż ser się rozpuści.. i gotowe!

My zazwyczaj używamy sera gołda, bo mozzarella, którą u nas sprzedają jest bez smaku. Ale ostatnio kupiłam w Biedronce mozzarellę już posiekaną, pakowaną w woreczkach plastikowych, i muszę przyznać, że jest bardzo dobra! Polecam!

1 komentarz:

  1. Pokusiłam się na zrobienie pizzy, wyszła prawie jak na zdjęciu powyżej a smakowała mam nadzieję że też tak samo :)

    OdpowiedzUsuń