Witajcie!

Życzę wszystkim długiego i przyjemnego ucztowania przy rodzinnym stole!

18 maja 2010

Marchewka w sosie karmelowym

To oryginalny sposób na przygotowanie marchewki, jak również poprostu sposób na zjedzenie marchewki.. jeżeli ktoś za nią nie przepada. Polecam ją jednak tylko od czasu do czasu ze względu na sporą zawartość masła!
Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg marchwii
  • 80 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
Oskrobujemy marchew ze skórki i płuczemy pod wodą. Kroimy ją w słupki o długości około 5 cm. Wkładamy do wysokiej patelni i zalewmy zimną wodą (tak aby przykryła marchew). Dodajemy połowę ilości masła. Gotujemy na dużym ogniu aż do odparowania wody (około 20 minut). Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy resztę masła i posypujemy cukrem. Podsmażamy marchew, aż nabierze jasnopomarańczowego koloru i pokryje się błyszczącym karmelem. Dodajemy natkę pietruszki i wszystko mieszamy.

Najlepiej smakuje z duszonym lub pieczonym mięsem bądź rybą!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz