Chciałam przedstawić wam placek na kruchym cieście, z większą ilością pora i brokułów oraz ze świeżutkim, delikatnym łososiem, w sosie beszamelowym w przeciwieństwie do często spotykanego ciężkiego sosu śmietanowego. Bardzo dobry pomysł na efektowną kolację, moi teściowie byli zachwyceni :) Nie ukrywam, jest przy tym trochę roboty, ale opłaca się! Polecam pieczenie tego ciasta w specjalnej formie do tarty, ja takową zakupiłam sobie dopiero w zeszłym tygodniu.. ceramiczną, nie rysuje się! (w Ikei)
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 125 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w cienkie plastry
- 2 łyżki stołowe wody
- 1 średni por
- 300 g brokułów
- 250-300 g świeżego fileta z łososia, bez ości
- oliwa z oliwek
- odrobina sera parmiggiano do posypania
- 500 ml mleka
- 4 łyżki stołowe masła
- 75 g mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Pośrodku robimy dołek i wkładamy w niego żółtko, masło i wodę. Mieszamy składniki widelcem, rozgniatając masło. Po 2-3 minutach ciasto wchłonie całą mąkę. Powinno się dość łatwo kruszyć. Przekładamy ciasto na blat i lepimy miękką, zwartą kulę, możliwie jak najmniej ugniatając. Przygotowujemy okrągłą blachę do pieczenia (lub najlepiej formę do tarty), smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Układamy ciasto na blaszce. Rozkładamy je rękami (bez wałkowania, bo się sypie) przykrywając równomiernie dno blachy i 3/4 wysokości ścianki. Przykrywamy folią do żywności i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Następnie nakłuwamy ciasto widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C i pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ciasto zostawiamy w formie.
Farsz:
Kroimy pora w dość cienkie plastry i podsmażamy na patelni razem z oliwą z oliwek, przykrywamy i dusimy przez około 15 minut. Przekładamy na ciasto. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie 7-8 minut. Odcedzamy. Łososia solimy i kroimy w niewielką kostkę. Kładziemy go na porze. Polewamy sosem beszamelowym:
Sos beszamelowy:
Istnieje już na moim blogu, w przepisach podstawowych, ale dla przyspieszenia mogę go przypomnieć. Na patelni rozpuszczamy masło z mąką mieszając szybko drewnianą łyżką. Podsmażamy około 1 minuty. Mleko podgrzewamy w rondlu. Do gorącego mleka dodajemy zasmażkę i mieszamy intensywnie do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Najlepiej mieszać jest małą trzepaczką. Jeżeli tworzą się grudki, należy sos zmiksować. Doprawiamy gałką muszkatołową,solą i pieprzem.
Na sos beszamelowy kładziemy ugotowane brokuły i posypujemy bardzo małą ilością parmezanu. Chodzi o to, że ser ten w czasie pieczenia utworzy przyjemnie chrupiącą skorupkę, nie chodzi o dodanie dodatkowego smaku czy ciężkości i sytości potrawy.
Wszystko pieczemy w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez około 35 minut. Podawać z winem białym wytrawnym.
A ja bym to danie poluckrował!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Kurki!
http://luckrownia.blogspot.com/