Oto bardzo proste, tradycyjne i smaczne danie z pieczarkami. Z pewnością wielu z was już je zna, ale dla dopełnienia mojego menu makaronowego, musiałam je zrobić! Niezastąpionym dodatkiem tego dania jest parmezan, zaś całość należy podować z odrobiną czerwonego wina.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g pieczarek
- 1 mała cebulka
- śmietanka do gotowania (250 ml)
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- parmezan do posypania
- 500 g makaronu penne
Na dużej patelni podsmażamy chwilkę drobno posiekaną cebulkę z oliwą. Pieczarki myjemy, kroimy jak nam się podoba i wrzucamy na patelnię. Smażymy je na dość dużym ogniu i bez przykrycia. Woda z pieczarek powinna odparować. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, solimy i pieprzymy do smaku. Na samym końcu dodajemy śmietankę i gotujemy 1 minutę.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu, przekładamy makaron na patelnię i mieszamy z sosem. Serwujemy na talerze i posypujemy parmezanem. Życzymy wszystkim smaczego!
Przepadam za penne. Ale już trochę zpowszedniało tylko z sosami pomidorowymi w różnych wersjach. Dlatego chętnie skorzystam z powyższego przepisu. Wielkie dziekuję.
OdpowiedzUsuńBardzo proste bardzo szybkie danie zwłaszcza po pracy.
OdpowiedzUsuń