W te wakacje przekonałam się, że risotto można zrobić ze wszystkim! To poniższe było ze świeżutką rukolą! Ona ma taki gorzkawy smak, ale ja już się przyzwyczaiłam!
Składniki na 4 porcje:
- 400 g ryżu krótkoziarnistego paraboiled
- 1 cebulka
- 1 wiązanka świeżej rukoli
- oliwa z oliwek
- parmezan do posypania
Rukolę podgotowujemy w minimalnej ilości wody, zostawiając wywar, który później użyjemy do risotto. Na dużej patelni, na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Wsypujemy na nią ryż, mieszamy, czekamy aż ryż stanie się przeźroczysty. Podlewamy wywarem z rukoli i gotujemy około 15 minut. Jeżeli zabraknie nam wywaru, musimy podlać ryż zwykłą wodą. Rukolę drobno kroimy i dodajemy do ryżu pod koniec gotowania, około 5 minut wcześniej. Nakładamy na talerze, polewamy z wierzchu oliwą z oliwek, posypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz