Witajcie!

Życzę wszystkim długiego i przyjemnego ucztowania przy rodzinnym stole!

7 maja 2010

Zwykły sos pomidorowy

Sos pomidorowy jest używany w kuchni włoskiej tak często, że jak to się mówi, pcha się do domu drzwiami i oknami. Używany jest najczęściej do makaronów i zapiekanek, ale również do warzyw, a czasami do  pizzy, mięsa i ryb. Latem robiony jest zazwyczaj ze świeżych pomidorów (tych podłużnych, bez pestek), a zimą z kupionych przecierów pomidorowych bądź pomidorów w puszkach.

Sekret udanego sosu pomidorowego leży w jego DŁUGIM GOTOWANIU! Im dłużej go będziemy gotować, tym lepiej!

Można przygotować sos wcześniej i nawet do 5-7 dni przechowywać w lodówce, lub zamrozić go albo zawekować w słoiczkach.
Najprostszy sos pomidorowy:
Porcja na 6 osób:
Składniki:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 750 g pomidorów świeżych lub z puszki
  • sól
 Urozmaicony zwykły sos pomidorowy:
Dodatki:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia marchewka
Wlewamy oliwę do dużej, wysokiej patelni, lub go garnka z grubym dnem. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy bazylię i pomidory. Gotujemy najlepiej 2,5 godziny! Ten sos jest lepszy po ostygnięciu i ponownym jego podgrzaniu, najlepiej go skonsumować następnego dnia!

Jeżeli korzystamy z wersji nieco rozszerzonej, ale nadal podstawowej, to razem z cebulką podsmażamy w/w składniki, a nastęnie dodajemy bazylię i pomidory j/w.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz