Takie zupki moje dzieci jedzą z zapałem! Wystarczy, że zupka będzie gęsta i z dodatkiem makaroniku, a na talerzu nic nie zostanie!
Składniki:- 1/3 główki kapusty
- 2 marchewki
- 3-4 ziemniaki
- 1 łodyga selera naciowego
- pół niedużej cebuli
- przecier pomidorowy (ok.200 ml) lub mały koncentrat pomidorowy
- mięso na zupę lub kostki rosołowe Knorr
- koperek
- 4 duże liście laurowe
- sól
- makaronik dziecięcy lub zwykły makaron rozdrobniony
- oliwa z oliwek
- parmezan
Zazwyczaj gotuję zupy na mięsie, które akurat mam w domu. Ten kapuśniaczek zrobiłam na jakimś kawałku wołowym. Kiedy w domu nie mam mięsa, wrzucam kostki rosołowe Knorr. Wszystkie składniki drobno pokrojone (to jedyna fatyga w przygotowaniu każdej zupy) wraz z mięsem i przyprawami zalewam zimną wodą i stawiam na kuchence. Moje zupy gotują się aż wszystko dobrze zmięknie, czyli ok. 1 godziny. Przecier pomidorowy (w kartoniku) i koperek dodaję pod koniec gotowania.
Makaronik przygotowuję oddzielnie..bo gdyby zupy zostało na drugi dzień, makaron byłby rozgotowany!
Zawsze do zupek już w talerzu (!) dodaję kilka kropli porządnej oliwy z oliwek i ścieram trochę parmezanu. Służą one zdrowiu i prawidłowemu rozwojowi dzieci.
Uwaga!
Oliwa z oliwek zagotowana traci swoje wartości, dlatego w takich potrawach dodawajcie ją zawsze po skończeniu gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz