Witajcie!

Życzę wszystkim długiego i przyjemnego ucztowania przy rodzinnym stole!

17 maja 2010

Spaghetti ze szparagami

Makaron ten, podobnie jak risotto, można zrobić raczej tylko na wiosnę, czyli w sezonie szparagów. Przypominam, że należy wybierać szparagi jak najcieńsze, gdyż te grube bywają "drewniane"!
Składniki na 4 porcje:
  • około 14 szparagów
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • parmezan do posypania
  • 500 g spaghetti
Szparagi myjemy, odcinamy i wyrzucamy dolne końcówki, gdyż są zbyt twarde (ze 2-3 cm). Resztę kroimy na plasterki zostawiając główki w całości. Wrzucamy na dużą patelnię, dodajemy drobno pokrojony czosnek i podlewamy oliwą z oliwek. Lekko solimy.

UWAGA! Szparagi mają bardzo delikatny smak, dlatego w ich przyrządzaniu powinno unikać się większej ilości przypraw!

Smażymy chwilę na niewielkim ogniu, tak, żeby oliwa dobrze nabrała smaku szparagów i żeby je trochę rozmiękczyć (około 8-10 minut). W osolonej wodzie gotujemy spaghetti. Kiedy makaron jest gotowy, mieszamy go z przygotowanym sosem. Nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz