Witajcie!

Życzę wszystkim długiego i przyjemnego ucztowania przy rodzinnym stole!

12 maja 2010

Sos beszamelowy

Sos ten używany jest w wielu włoskich potrawach. Znamy go przede wszystkim z lasagni, ale ma on swoje zastosowanie także w innych przepisach. Jest szybki i łatwy do przyrządzenia.
Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 75 g mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
Na patelni rozpuszczamy masło z mąką mieszając szybko drewnianą łyżką. Podsmażamy około 1 minuty. Mleko podgrzewamy w rondlu. Do gorącego mleka dodajemy zasmażkę i mieszamy intensywnie do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli tworzą się grudki, należy sos zmiksować. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą.

Aby na powierzchni sosu nie utworzyła się skorupka należy przykryć rondelek folią spożywczą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz