Kto lubi wyroby domowe musi znać przepis na makaron jajeczny, taki, jaki robiły nasze babcie! Samo "sklejenie" ciasta jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Troszkę poświęcenia wymaga wyrobienie ciasta, ale jeśli mamy maszynkę..taką, którą używały włoskie babcie, przekręcanie przez nią ciasta to sama przyjemność! Ja początkowo takiej maszynki nie miałam i wyrabiałam ciasto zwykłym wałkiem.. Poniżej wszystkiego się dowiecie!
Ciasto na lasagne:
Jedna porcja makaronu jajecznego (który jest bardziej sycący od zwykłego makaronu) dla osoby dorosłej to 100 g. Na każde 100 g mąki potrzebne jest 1 jajko. Zatem składniki dla 3 osób to:
- 300 g mąki
- 3 duże jajka
- może być szczypta soli
Wysypujemy mąkę na blat, formujemy wzgórek i robimy dołek. Wbijamy do niego jajka (i dosypujemy sól) i przez 1-2 min. lekko ubijamy widelcem. Podsypujemy mieszaninę jajeczną mąką, stopniowo tworząc jednolite ciasto.
Kiedy masa przestanie być płynna, rękami mieszamy z nią całą mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i wilgotne; jeżeli wychodzi nam zbyt suche, należy dolać odrobinę mleka, jeżeli wychodzi nam zbyt wilgotne, należy dosypać nieco mąki.
Ciasto ma odpowiednią konsystencję w momencie, kiedy po naciśnięciu go palcem ciasto nie przykleja się do niego. Kiedy ciasto jest gotowe formujemy z niego kulę.
Ciasto jajeczne wymaga odpowiedniego wyrobienia, aż do momentu, kiedy stanie się ELASTYCZNE.
Ręczne wyrabianie ciasta:
Oprószyć blat mąką. Nasadą dłoni naciskać kulę ciasta w dół i w przód jednocześnie, rozciągając je w ten sposób do przodu. Wydłużone ciasto zwinąć, obrócić i rozciągać z innej strony. W ten sposób należy wyrabiać ciasto przez około 10 min, aż będzie zupełnie gładkie. Zostawić je na conajmniej 15-20 min przykryte miską.
Kulę ciasta rozpłaszczamy nieco rękoma. Bierzemy wałek. Naciskając obiema dłońmi wałkujemy ciasto od siebie do zewnątrz. Obracamy placek o 90' i ponownie rozwałkowujemy. Kiedy ciasto ma już postać okrągłego placka o grubości około 6 mm, zawijamy jego dalszy koniec na wałku, przytrzymując bliższy koniec ręką, i delikatnie rozciągamy ciasto. Obracamy o 90' i powtarzamy czynność. Kontynuujemy, aż ciasto będzie wystarczająco cienkie.
Maszynowe wyrabianie ciasta:
Dzielimy ciasto na kilka kawałków. Przepuszczamy ciasto po 1-2 razy przez każdą szerokość rozstawienia wałków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz