To kruche rozpływające się w ustach ciasto jest podstawą wielu wypieków. Jest dość łatwe w przygotowaniu, ale trzeba pamiętać o podstawowej zasadzie: ugnieść szybko!
Moje ciasto kruche jest typowo włoskie, tzn. ze startą skórką z cytryny i bez proszku do pieczenia!
Składniki:
- 2 szklanki (300g) zwykej mąki
- 1/2 szklanki (100g) cukru
- 125g masła lub margaryny
- 2 duże żółtka lub 1 żółtko + 1 jajko
- skórka z 1 lub 1/2 cytryny (sama żółta część)
- szczypta soli
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i skórką z cytryny. Dodajemy masło i siekamy je nożem na drobne kawałeczki. Ugniatamy szybko palcami do otrzymania ciasta o wyglądzie okruchów chleba. Formujemy wzgórek i dodajemy do środka żółtka. Ugniatamy szybko na gładką masę po czym lepimy kulę, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować i włożyć do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką blachy. Nakłuwamy ciasto widelcem żeby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza. W zależności od przepisu, na ciasto nakładamy dowolne nadzienie.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180'C przez około 30 min.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180'C przez około 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz