Ta nazwa oznacza po włosku: "placek babuni". To jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych deserów we włoskiej kuchni. W oryginale ciasto zazwyczaj posypuje się orzeszkami pinii zamiast płatkami migdałowymi, ale szkoda mi ich było użyć.. lepiej je trzymać na pesto!
Składniki na małą okrągłą blaszkę (25cm):
Składniki na małą okrągłą blaszkę (25cm):
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 2 jaja
- 250 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- porcja kremu waniliowego (przepisy podstawowe)
- orzeszki pinii lub płatki migdałowe do posypania
- cukier puder do posypania
Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180' C piekarniku przez około 40 minut. Gotowy placek dekorujemy orzeszkami pinii lub płatkami migdałowymi i posypujemy cukrem pudrem.
Gratuluję pomysłu! Na pewno będę tu często zagladać, bo miałam okazję kosztować Twoich pyszności!
OdpowiedzUsuńE.Kalwińska
Pycha ciasteczko, najlepiej mi smakowało jak było jeszcze trochę ciepłe, ciasto chrupiące, a masa mięciutka. Do masy dodałam kilka kropel aromatu migdałowego. Jedyną wadą tego ciasta jest to że wychodzi go stosunkowo mało i szybko znika, następnym razem zrobię podwójną porcję.
OdpowiedzUsuń