Witajcie!

Życzę wszystkim długiego i przyjemnego ucztowania przy rodzinnym stole!

31 maja 2010

Pesto pietruszkowe

Sos ten tradycyjnie podaje się do mięs gotowanych, smażonych i pieczonych. Można go użyć także do makaronu lub do posmarowania grzanki (crostini). Można go również postawić na stole jako przystawkę do macy, chrupkiego pieczywa lub małych grzaneczek.
Składniki na 4 osoby:
  •  1 szklanka (30 g) świeżej natki pietruszki
  • 2 filety anchois
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki (30 g) bułki tartej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym. Sól nie jest potrzebna ze względu na słone anchois i kapary.


1 komentarz:

  1. Nie mogę tu zaglądać, bo od razu robię się głodny... ;)

    OdpowiedzUsuń